Zet de coronacrisis in beweging!

Toegegeven, daar heeft deze pandemie jou absoluut niet voor nodig. Maar jouw lichaam dan? Dat kan wel de nodige kilo’s kwijt die je erbij krijgt door niks te doen.

Wacht even, dit laatste moet genuanceerd worden. We willen absoluut niet beweren dat jij, mocht je carrière zijn getroffen door corona, maar op de bank zit en je handje ophoudt. Mensen hebben het al moeilijk genoeg om ook nog eens zo’n botte beschuldiging naar hun hoofd geslingerd te krijgen en dat is dan ook absoluut niet onze bedoeling.

Wel willen we je erop wijzen dat je door alle bedrijven heen – letterlijk – genoeg beweging moet krijgen. Zit je zonder werk of moet je je dagelijkse taken anders invullen dan voorheen? Dan kan het nog wel eens wezen dat letten op je gezondheid erbij in schiet.

Dat mag niet gebeuren. En dat hoeft ook niet, want er zijn zat manieren en tijdstippen waarop jij alsnog gemakkelijk aan die felbegeerde lichaamsbeweging komt, zodat je conditie ook tijdens en na de pandemie weer op peil is. Sterker nog, misschien heb je hier nu meer tijd voor dan voorafgaand aan deze trieste periode.

Ga de deur uit

Voordat de avondklok zijn intrede doet, kun je best nog even wat uurtjes pakken na je werkdag om de benen te strekken. Misschien voordat je begint, afhankelijk van je rooster. Lopen, joggen, fietsen of op een vreedzaam plekje rek- en strekoefeningen doen, zolang het weer en de temperatuur dat toelaten. En waarom pak je die skeelers niet weer eens uit de mottenballen? Laat de jaren 90 herleven!

En niet getreurd wanneer de elementen tegen je zijn en regen met bakken uit de hemel komt vallen. Dan kun je altijd nog thuis push-ups en andere vormen van (kracht)training doen.

Geluk en lichaamsbeweging

Ja, weet je wat die gemeen hebben? Ze zitten allebei in van die kleine momentjes! Ook wanneer je niks doet, kun je iets doen.

Hm, dat is wat cryptisch. We bedoelen maar te zeggen dat je af en toe even van dat toetsenbord weg moet. Ga even lopen, al is het maar en paar rondjes ijsberen in je kamer om daarna weer fris als een hoentje aan het werk te gaan. Zo komt je circulatie weer goed op gang. Ook wandelingen naar de supermarkt in plaats van de auto pakken is een heel goed idee. Tenzij die ver weg is, natuurlijk. Dan hebben we niks gezegd.

Ga in je pauze eens een blokje om. Even je hoofd leeg maken en een frisse neus halen. Heel gezond.

Weet wat je eet

Over gezond gesproken. We weten wel dat eigenlijk alleen je moeder dit hoort te vragen, maar: eet je wel goed? De coronacrisis gaat namelijk iedereen onder de huid zitten en dan heb je wel eens geen zin in schoonmaken. Of boodschappen doen. Of fatsoenlijk koken. De fut raakt eruit. Maar ga je te vaak voor die vette hap, dan heb je meteen heel wat kilo’s die je kwijt moet raken. En dat moet je niet willen!

Risico’s

Ga je echt gericht sporten? Da’s ‘n strak plan! Maar neem wel voorzorgsmaatregelen. Je lichaam moet ingesteld zijn op de activiteiten die je gaat ondernemen door eerst een warming-up te doen. Daarna kun je beginnen met trainen. Ben je klaar, doe dan eerst een cooling-down om je spieren juist weer wat losser te maken. Bij blessures kun je zwachtels en spierbalsems gebruiken. Gaat er echt iets mis en kun je hier niet direct iets mee doen, raadpleeg dan een arts.

Let wel: dat is natuurlijk alleen in de meest extreme gevallen zo. We willen je bij deze niet ontmoedigen om meer te gaan bewegen!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *